«Ρωσσικός Ορθόδοξος Στρατός»


Έχουν κουραστεί μετά από τρεις μέρες χωρίς ύπνο αλλά το μάτι τους γυαλίζει. Είναι στην πρώτη γραμμή των οδοφραγμάτων του Ντονέτσκ, της πόλης της ανατ. Ουκρανίας, όπου δεκάδες σκοτώθηκαν στην μάχη που έγινε για το αεροδρόμιο της πόλης.

«Είμαστε Ρώσσοι, και θα πάρουμε εκδίκηση για όλα όσα μας έκαναν οι Ουκρανοί. Θα μείνουμε μέχρι το τέλος», λέει ο 29χρονος από την Μαριούπολη, που συστήνεται με το ψευδώνυμο Chrome.

O Chrome μαζί με τους 24 συντρόφους του στο οδόφραγμα αποτελούν μέλη της νέας φιλορωσσικής μονάδας που φτιάχτηκε τον Μάρτιο: αυτοαποκαλούμενοι ως ο Ρωσσικός Ορθόδοξος Στρατός, ενεπλάκησαν σε κάποιες από τις σφοδρότερες μάχες κατά τον περασμένο Ιούνιο. Είναι μόνο μία από τις πολλές ανταρτικές αποσχιστικές ομάδες που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία, με συγκεχυμένη ηγεσία και συντονισμό όπως επίσης και διάφορα ετερόκλητα κίνητρα και καθοδήγηση. 

Ο Chrome δούλευε στην οικοδομή και στον ελεύθερό του χρόνο έκανε καταδύσεις και ψαροντούφεκο –δύο γαλάζια δελφίνια αριστερά στον λαιμό του το δείχνουν. Έχει τυλιγμένο στην μέση του ένα πανί με προσευχές. Κάποιοι από τους συντρόφους του έχουν μαζί τους μικρά εικονίσματα στις τσέπες των παραλλαγών τους. 

Υπάρχουν πολλά στην Αγία Γραφή. Η Καινή Διαθήκη λέει
να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο αυτό. Εδώ έχουμε την Παλαιά Διαθήκη: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» λέει ο Σεργκέι, ένας ψιλόλιγνος ναυτικός από την Μαριούπολη, ο οποίος έχει υπό τις διαταγές του το τελευταίο οδόφραγμα των ανταρτών στον δρόμο από το Ντονέτσκ προς το αεροδρόμιο.

Δεν πρόκειται όμως για κάποια θρησκευτικού τύπου εκστρατεία. αυτό που τους παροτρύνει περισσότερο είναι ένας πατριωτικός ζήλος. Για την Ρωσσία. Παρά το ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν γεννηθεί στο Ντονέτσκ. Ο ουκρανικός στρατός με σφοδρή επίθεση απώθησε τους αντάρτες από το αεροδρόμιο σε μία συμπλοκή που σκοτώθηκαν περίπου 50 αντάρτες, αρκετοί απ’ αυτούς είχαν έρθει σίγουρα από την Ρωσσία. 

Το οδόφραγμα του Ρωσσικού Ορθοδόξου Στρατού -φτιαγμένο από σακκιά με άμμο, φορτηγά και τσιμεντόλιθους- στήθηκε πλέον ανάμεσα σε συνοικίες της πόλης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πιθανές απώλειες αμάχων σε περίπτωση συμπλοκής 

Η Ανάμειξη της Ρωσσίας
Ο Σεργκέι αναφέρει επίσης πως οι άντρες του ελέγχουν το κτήριο της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ντονέτσκ και πως έχει τοποθετηθεί στην θέση που είναι από τον ίδιο τον στρατιωτικό ηγέτη των αυτονομιστών, Ιγκόρ Στρέλκοφ, που έχει έρθει από την Μόσχα. 

Ο Στρέλκοφ έφτιαξε την έδρα του στο Σλαβιάνσκ, 100 χλμ από το Ντονέτσκ, όπου οι αντάρτες κατέρριψαν και ελικόπτερο του στρατού, σκοτώνοντας 14 στρατιώτες.

Η βία εντάθηκε στην ανατολική Ουκρανία τις μέρες ακριβώς πριν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, που ως μεγάλο νικητή ανέδειξαν τον «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο. Το Κίεβο εντατικοποίησε την προσπάθειά του να εξουδετερώσει τους αντάρτες μετά τις εκλογές. 

Έτσι μετά από δύο ημέρες έντονης μάχης στα πέριξ του Ντονέτσκ η υποστήριξη του κόσμου στους αντάρτες μειώθηκε αισθητά. Το κίνητρο όμως και η θέληση για τον λεγόμενο Ρωσσικό Ορθόδοξο Στρατό και τις άλλες ανταρτικές ομάδες αυξήθηκε. 

«Δεν έχουμε ειδική εκπαίδευση, εκτός από όταν κάναμε την θητεία μας στον στρατό. Κανένας μας όμως δεν φοβάται όταν είμαστε σε δράση. Πυροβολούμε για να σκοτώσουμε» λέει ο Chrome. 

Παρά την ενθουσιώδη ρητορική, η μονάδα γνωρίζει πως δεν έχει αρκετά πυρομαχικά και προμήθειες και στηρίζεται στους ντόπιους για την παροχή τροφής. 

Ενεπλάκησαν στην σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τον ουκρανικό στρατό γύρω από το Αεροδρόμιο και στο χωριό Κάρλοβκα όπου ένας απ’ αυτούς έχασε τη ζωή του. 
Και στις δύο περιπτώσεις παρείχαν υποστήριξη στο τάγμα Βοστόκ –ή Ανατολικό Τάγμα- την βαρύτερα οπλισμένη φιλορωσσική δύναμη στην περιοχή του Ντονέτσκ. 

Για το Βοστόκ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έχει άντρες από την Τσετσενία και την φιλο-ρωσσική πολιτοφυλακή του εκλεκτού της Μόσχας νυν προέδρου Ραμζάν Καντύροφ. 

Στο Ντονέτσκ οι αντάρτες δήλωσαν ότι θα επέστρεφαν στην Ρωσσία τα πτώματα «εθελοντών», που σκοτώθηκαν στην μάχη του αεροδρομίου, μια έμμεση αναγνώριση ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσσοι που εμπλέκονται στην εξέγερση. Τα φέρετρα φορτώθηκαν σε ένα φορτηγό με κατεύθυνση την Ρωσσία. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Πούτιν πως αυτή βρίσκεται πίσω από την αναταραχή στο αεροδρόμιο, η οποία ξεκίνησε με την κατάληψη της μιας αποβάθρας την Δευτέρα από τους αντάρτες. 

Οι σειριακοί αριθμοί και οι πληροφορίες κατασκευής των όπλων έδειχναν ξεκάθαρα πως αυτά είχαν έρθει από την Ρωσσία, σύμφωνα με τον Αβάκοφ. 

Οι πιο πολλοί στον Ρωσσικό Ορθόδοξο Στρατό δεν είχαν ξανασυναντηθεί ποτέ στην ζωή τους, μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, όταν 10 απ’ αυτούς επικοινώνησαν ηλεκτρονικά με συνδέσμους στο Ροστώφ, μια πόλη 100 χλμ από τα σύνορα Ρωσσίας-Ουκρανίας με αίτημα να τους σταλεί βοήθεια για να οργανώσουν αντάρτικο. 

«Πλέον έχουμε έναν απ’ τους δικούς μας σαν σύνδεσμο στη Μόσχα» λέει ο Chrome, αρνούμενος να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. 
________________________________________
Από:
Charismanews 
Thomson Reuters