Μεγάλη Νίκη των Συντηρητικών στην Βρετανία

Οι Τόρυς όχι απλά αναδείχθηκαν 1ο κόμμα, αλλά κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία
ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις


Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που μιλούσαν για μια "κλειστή μάχη", στήθος με στήθος μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, το κυβερνών κόμμα του Κάμερον αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών (326 από 350) στην Βουλή των Κοινοτήτων, και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Το Εργατικό Κόμμα έχασε μεγάλο αριθμό εδρών, ειδικά στην Σκωττία όπου σχεδόν εξαφανίστηκε. Νικητής στην Σκωττία το (εθνικιστικό/σοσιαλιστικό) SNP κερδίζοντας 56 από τις 59 έδρες! 

Το UKIP επίσης είναι ένας από τους νικητές των εκλογών κερδίζοντας περίπου 15% της λαικής ψήφου, εκλέγοντας όμως μόνο έναν βουλευτή (συνεπεία του μονοεδρικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας). Ο Νάιτζελ Φαράζ, πρόεδρος του UKIP δεν κατάφερε να εκλεγεί στην εκλογική του περιφέρεια και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (οι οποίοι ήλπιζαν να παίξουν ξανά ρόλο ρυθμιστή στηρίζοντας το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που θα ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνονταν) υπέστησαν πανωλεθρία χάνοντας περί τις 48 από τις 56 θέσεις που κατείχαν στο προηγούμενο Κοινοβούλιο.